Nonatlon (triatlon2):

 

A triatlonversenyek egy olyan korszakalkotóan új formája, amelyben a versenyzők egymás után három szupersprint távú (0,5 km úszás - 13 km kerékpár - 3 km futás; mindösszesen 49,5 km) versenyt teljesítenek megállás nélkül. A futás után tehát nem a célba, hanem a depóba futnak, ahol a futófelszerelést úszófelszerelése cserélik, majd a depóból kifutva ismét vízbe ugranak, hogy a következő teljes szupersprint távot megkezdjék.

 

A nonatlon jelentése: 9-tusa (9 latinul: nona)

A sexatlon jelentése: 6-tusa (6 latinul: sex)

 

 

 

Triatlon:

 

Sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló, fiatal olimpiai sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is.

 

A triatlon hivatalos versenytávjai:

sprint táv     0,75 – 20 – 5

rövid táv     1,5 – 40 – 10

közép táv    2,5 – 80 – 20 vagy 1,9 – 90 – 21,1

hosszú táv  3,8 – 180 – 42,2

 

A rövid távot olimpiai távnak is hívják, mivel ez az olimpiai versenyek hivatalos versenytávja.

A közép távot pedig más néven féltávnak hívják, utalva ezzel arra, hogy a „teljes” táv a hosszú táv, az Ironman versenyek távja. A közép távú verseny ennek pontosan a fele, vagy csak kis mértékben tér el attól.

A hosszú távot a köznyelv ironman-nek is nevezi, mivel megegyezik az Ironman versenyek távjával. (Ebben az esetben az ironman szót köznévként használjuk.) Az Ironman (tulajdonnévként) a World Triathlon Corporation bejegyzett védjegye, ezért ironman helyett gyakran ironman távú versenyről beszélnek. Ironmannek nevezik az olyan triatlonistákat is, akik már teljesítettek hosszú távú versenyt.

Triatlon a négyzeten